Dezinformační strategie fosilního průmyslu na OPEC a COP28

‍Fosilních průmysl spolu s OPEC, Saúdskou Arábií a jejími spojenci v předsednictví COP28 vede systematickou politickou a mediální kampaň, jejímž cílem je v období před konferencí COP28 a v jejím průběhu zmařit celosvětové úsilí o postupné vyřazení fosilních paliv a přechod k čisté energetické budoucnosti. 

December 13, 2023
společnost a klima

Fosilních průmysl spolu s OPEC, Saúdskou Arábií a jejími spojenci v předsednictví COP28 vede systematickou politickou a mediální kampaň, jejímž cílem je v období před konferencí COP28 a v jejím průběhu zmařit celosvětové úsilí o postupné vyřazení fosilních paliv a přechod k čisté energetické budoucnosti. 

Úsilí zahrnuje řadu taktik, jako je odvádění pozornosti rozhodujících činitelů od potřeby okamžitých opatření, propagování produktů z fosilních paliv jako udržitelných a šetrných k životnímu prostředí a zkreslování informací o technologiích zachycování a technologie zachytávání a ukládání oxidu uhličitého (CCS) jako o základní taktice boje proti změnám klimatu. 

Dezinformační snahy úspěšně brzdí pokrok v jednáních o klimatu a dosud zabránily přijetí ambiciózních akčních plánů. Navrhovaný text globální bilance, který má být hlavním výstupem COP28, se vyhýbá přímé výzvě k postupnému vyřazení fosilních paliv a místo toho zdůrazňuje rozvoj "technologií s nulovými a nízkými emisemi", včetně CCS. Tato vágní formulace je jasným pokusem o podkopání výzev k rychlému přechodu od fosilních paliv. Zaměřením se na neověřené technologie, jako je CCS, se průmysl fosilních paliv zjevně snaží prodloužit svou dominanci v globálním energetickém sektoru a oddálit nevyhnutelný přechod k čisté energii. 

"V současné době prostě existují mnohem levnější způsoby, jak snížit emise. A pokud se rozhodneme pro dražší způsoby, čistým efektem bude, že do atmosféry vypustíme více CO2, který tam zůstane po tisíce let a v budoucnu bude vyžadovat mnohem dražší metody negativních emisí. Takže jednoduchý druh fráze, která to popisuje, je, že když vám přeteče vana, nesáhnete po pozlaceném mopu. Prostě zavřete kohoutek. A v situaci, kdy se kohoutek zavírá, se právě nacházíme,” říká o technologiích zachytávání uhlíku Dr. Charles Harvey, profesor stavebního a environmentálního inženýrství na MIT.

Začlenění odkazů na CCS a přechodná paliva do textu globálního hodnocení COP28 podtrhuje zřetelný vliv OPEC a fosilního průmyslu na rozhodování v Dubaji. I když tyto odkazy mohou posílit snahy o greenwashing, je zásadní mít na paměti, že klimatická věda jednoznačně deklaruje plyn jako fosilní palivo s vysokým obsahem metanu, nikoliv jako přechodné palivo. V textu se dále zdůrazňuje, že CCS je určeno zejména pro těžko odbouratelná odvětví, a zdůrazňuje se, že nejde o univerzální řešení.

"Společnosti vyrábějící fosilní paliva a jejich pomahači nemají na srdci nejlepší zájmy společnosti. Na letošní konferenci COP28 jsme byli svědky toho, jak tyto společnosti a s nimi spřízněné země prezentují neověřené technologie jako základní kameny řešení klimatických opatření a zároveň financují nastrčené skupiny, které démonizují aktivisty. To vše s cílem udržet status quo. Nyní vidíme jejich vliv v závěrečném textu globální bilance; odkazy na přechodná paliva a CCS mohou nejen ohrozit opatření v oblasti klimatu, ale také vytvořit prostor pro průmysl, aby posílil greenwashing. Musíme zůstat ostražití a přijmout opatření k větší ochraně informací o změně klimatu, abychom takovému znečišťování mediálního prostoru v budoucnu zabránili,” říká Harriet Kingaby z Climate Action Against Disinformation (CAAD).

Politické a mediální kampaně před konferencí COP28 v roce 2023:

  • Vláda Spojených arabských emirátů (SAE) jmenovala Sultána Al-Jabera předsedou klimatických jednání COP28. Al Džaber stojí v čele státní ropné společnosti Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), dvanácté největší ropné společnosti na světě, a mnohem menší emirátské společnosti Masdar, která se zabývá obnovitelnou energií.
  • Spojené arabské emiráty byly druhou nejpočetnější delegací na konferenci COP27 a jejich tým zahrnoval více než 70 lobbistů v oblasti plynu a ropy.
  • Al Jaber říká, že kapacita CCS musí vzrůst 30krát
  • SAE plánovaly využít jednání o klimatu COP28 k uzavření dohod o ropě
  • Velkolepý plán Saúdské Arábie na "zaháčkování" chudých zemí na ropu 
  • Společnost Aramco umístila tisíce digitálních reklam, přičemž použila taktiku greenwashingu. 
  • Falešné "blondýnky" na Twitteru propagují klimatický summit SAE
  • Armáda falešných účtů na sociálních sítích hájí předsednictví SAE na summitu o klimatu.
  • Fosilní průmysl a další znečišťující průmyslová odvětví používají greenwashing, aby zamaskovaly svou roli ve změně klimatu
  • Interní komunikace ropného průmyslu chápe CCS jako strategickou oporu pro další rozvoj těžby ropy a plynu.
  • Spojené arabské emiráty si najaly největší PR firmy, aby vylepšily svou image v oblasti klimatu
  • Podnikatelské poradenské firmy zvýšily propagaci CCS (příklad: Mckinsey, jedna z nejlepších poradenských firem, která pracovala pro 43 ze 100 největších znečišťovatelů ovzduší na světě). 
  • CCS Europe najala bývalého poslance EU, aby informoval tvůrce politik o naléhavé potřebě nasadit technologie CCS k omezení emisí CO2 v dubnu 2023.
  • Společnost Chevron utratila 1,8 milionu na TikToku, kde propagují CCS a "obnovitelnou benzínovou směs".
  • Společnost Exxon zvýšila financování think-tanků, výzkumných ústavů a univerzit, které provádějí výzkum v oblasti klimatu, může změnit nejen výzkumné programy, ale také názor policie na falešná řešení, jako je CCS
  • Velká ropná společnost pomáhala utvářet nejnovější výzkum klimatu na Stanfordu. Ten se má zaměřit na odstraňování skleníkových plynů v roce 2023.
  • OPEC obvinil Mezinárodní energetickou agenturu (IEA) z "očerňování" ropného a plynárenského průmyslu a napadl zprávy o klimatických vědách.
  • Digitální stopa OPEC ukazuje, že prosazuje fosilní paliva jako řešení poptávky po energii a udržitelného rozvoje, zatímco kritizuje přechod na čistou energii a prosazuje CCS a modrý vodík. 

Politické a mediální kampaně během COP28:

  • Předseda COP28 říká, že za požadavky na postupné ukončení využívání fosilních paliv "nejsou žádná věda".
  • Charta dekarbonizace ropného a plynárenského průmyslu, jejímž cílem bylo odvést pozornost od diskusí o postupném vyřazování fosilních paliv na COP28 pouze dobrovolnými závazky ke snížení provozních emisí ropného a plynárenského průmyslu.
  • Summit pořádaný Spojenými arabskými emiráty přijal na COP28 nejméně 2 456 fosilních lobbistů a 475 z nich je v Dubaji, aby propagovali zachycování uhlíku 
  • Na Googlu se při vyhledávání výrazu "zachycování uhlíku" na prvních místech výsledků během COP28 objevuje greenwashing společností Chevron, ExxonMobil, Saudi Aramco a BP. Nejméně 1900 účtů botů na Twitteru/X je využíváno k propagaci greenwashingových narativů spojených s COP28; pravděpodobně jsou spojeny se Spojenými arabskými emiráty (SAE) 
  • Saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdulaziz bin Salmán řekl televizi Bloomberg, že jeho země "rozhodně" nebude souhlasit s dohodou, která vyzývá k postupnému snižování spotřeby fosilních paliv."
  • OPEC se v uniklých dopisech ohrazuje proti postupnému ukončení používání fosilních paliv na konferenci COP28.
  • Big Oil umístil na Googlu více než 5 000 greenwashingových reklam.
  • Spojené arabské emiráty platí influencerům na Instagramu, aby propagovali COP28 jako úspěšný summit.
  • Společnost Mckinsey se účastní COP28, aby propagovala CCS

Tisková zpráva CAAD