Jak se nakládá se dřevem v Česku? Nová studie INCIEN o materiálovém toku dřeva přináší přehled napříč odvětvími

Lesnický a dřevozpracující sektor se v současné době vzpamatovává z období vysoké nestability v důsledku klimatických změn a kůrovcové kalamity, která na svém vrcholu v roce 2020 způsobila více než zdvojnásobení roční těžby dřeva oproti předchozímu desetiletí. V důsledku toho se české lesy přesunuly z pozice úložišť uhlíku do pozice významného zdroje emisí CO2. Jednou potenciální „pozitivní“ stránkou kůrovcové kalamity bylo velké navýšení nabídky surového dřeva, avšak hlavním důsledkem byl odpovídající nárůst vývozu kulatiny bez přidané hodnoty. Domácí dřevozpracující odvětví se potýká s řadou strukturálních problémů, včetně nedostatečných kapacit, nízké provozní efektivity, nedostatku pracovních sil a nedostatečné vertikální integrace do výroby polotovarů a hotových výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Potenciál cirkulárního využití dřeva je zatím nevyužitý.

Výzkumný tým Institutu cirkulární ekonomiky vydává po osmi měsících práce studii Cirkulární dřevo: Životní cyklus dřeva a příležitosti cirkulární bioekonomiky v ČR. Studie popisuje současný stav a výzvy v rámci dřevozpracujícího průmyslu a posuzuje potenciál cirkulárního nakládání se dřevem a jeho produkty v České republice.

V českém kontextu jde o první takovou studii zaměřenou na veřejnost, firmy i tvůrce politik. Studie INCIEN vyniká v syntéze mnoha dosud neintegrovaných oblastí. V sektoru dřeva existuje velké množství dat, výzkumných článků, studií, projektů a iniciativ, které se věnují či vyjadřují pouze k dílčím aspektům. Tým Think Tanku zpracoval důslednou rešerši v českém i zahraničním kontextu a pojmenoval klíčové překážky, možná řešení i příklady dobré praxe napříč trhem –⁠ vše z pohledu cirkulární ekonomiky. A jak sami tvůrci upozorňují, význam dřeva roste, jak pro energetiku, tak pro stavebnictví a jeho dekarbonizaci i surovinovou bezpečnost. Publikace tedy nese nanejvýš aktuální obsah.

Andrea Veselá, Jana Kozáková a vedoucí výzkumného týmu Benjamin Hague sledovali celý hodnotový řetězec, jak z hlediska nabídky suroviny, tak i poptávky po konečných výrobcích do konce jejich životnosti. Zároveň navrhují zefektivnění systému, mapují pozitivní změny a objasňují koncept kaskádového využívání dřeva a dřevního materiálu. Součástí práce je i napojení na chystaný soubor legislativních a nelegislativních opatření.

“Zajímal nás materiálový tok dřeva a nepřeberné množství souvisejících témat: ekodesign dřevostaveb a dalších výrobků, prodloužení jejich životnosti, jejich opětovné využívání nebo recyklace, stejně jako pohyb dřeva napříč průmyslovými odvětvími. Studie popisuje životní cyklus dřeva v ČR, jeho zpracování, vývoz či konec na skládkách nebo ve spalovnách,” vyjmenovává vedoucí výzkumu INCIEN, Ben Hague.

Hlavní výzvu spatřoval Hague zejména v tom, že potřebná data v této oblasti nejsou transparentní a kompletní. Nebylo tedy snadné provázat jednotlivé vstupy,
ani je srozumitelně interpretovat. Konzultace probíhaly s 25 organizacemi, studii zároveň finančně podpořil Fond pro bilaterální vztahy v rámci Fondů EHP a Norska, díky čemuž se povedlo navázat partnerství s NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research) –⁠ publikace tak zmiňuje také zahraniční inspiraci.
Jako příklad klíčových zjištění studie uvádí Benjamin Hague problematiku dřevního recyklátu.

“Největší domácí zpracovatel dřevotřískových a OSB desek (Kronospan ČR) má schopnost vyrábět tyto desky v míře 80-90 % z dřevního recyklátu, nicméně identifikovali jsme nedostatečnou dostupnost odpadního dřeva. Už teď se recykluje kolem 600.000 tun odpadního dřeva, ale skoro polovina se musí dovážet z jiných zemí, přitom hrubým odhadem může být celková skutečná produkce odpadního dřeva v ČR kolem milion tun ročně. Separátně se neevidují toky odpadního dřevěného nábytku, přičemž může jít o stovky tisíce tun ročně. Střední Evropa je nadto světovým centrem výroby takzvaných CLT panelů (cross-laminated timber) pro dřevostavby, v ČR má však dřevo na stavebním trhu mimo rodinné domy zcela zanedbatelný podíl,” komentuje Hague část obsahu studie. Ta je k dispozici na stránkách INCIEN: https://incien.org/wp-content/uploads/2023/06/Cirkularni-drevo_studie-INCIEN.pdf

Příležitosti pro cirkulární a kaskádové využití dřeva spatřuje studie v těchto oblastech:

  • Lesnictví a zásoba dřeva
  • Dřevozpracující průmysl
  • Výroba energie z biomasy
  • Dřevostavby
  • Pilařská výroba
  • Dřevěný nábytek
  • Výroba desek
  • Výroba buničiny
  • Výrobky z papíru a lepenky
  • Odpadní dřevo a výrobky na konci životnosti